Virusvedelem

Virusvedelem

Nemzetközi Vírusvédelmi Terv

2020. február 24. - DrAndrella

Azt reméljük, hogy a 2019 utolsó napjaiban Kínában felbukkant nCoV-2019 járvány a drasztikus intézkedéseknek köszönhetően lokalizálható lesz és csupán kevés áldozatot követel majd. Észre kell azonban vennünk, hogy ez a vírus hosszú látenciájával, széles elterjedésével meglepte a szakértőket. Sajnos nem lehetetlen, hogy a fertőzés máris szétterjedt a bolygón, azonban nem specifikus tünetei és a szűrési lehetőségek hiányos volta miatt ez majd csak hetek múltán válik nyilvánvalóvá. Könnyen előfordulhat továbbá, hogy a kezdetben kevéssé súlyosnak tűnő kór idővel (például a hibás mortalitás-becslés, vagy SARS/MERS vírussal való kombinálódás, esetleg házi vagy vad állatokra való visszafertőződés miatt) halálos, tömegeket elpusztító járvánnyá dagad. Az illetékes szervek jelenlegi kommunikációjából azon nem derül ki világosan, hogy a világ döntéshozóinak egyáltalán van-e használható terve erre az esetre. Számos esetben láthatjuk, hogy a járványügyi szolgálatok szinte kizárólag a lázas tüneteket mutató kínaiakra koncentrálnak, miközben ma már egyértelmű, hogy a betegséget nem lázas európaiak is hordozhatják és átadhatják. A vuhani karantén kialakításánál elkövetett hibákat (potenciális hordozók milliói menekültek szerteszét, miközben egészséges emberek ezrei fertőződhettek meg a használhatatlanul zsúfolt kórházakban) és a véletlenül vagy szándékosan félretájékoztató sajtókampányokat (elszámolt fertőzési és halálozási arányok, hibás sajtóközlemények) látva félő, hogy a világ kormányai nincsenek felkészülve a járvány eszkalációjára.

Az itt ismertetendő akciótervünk arra az esetre vonatkozik, ha egyértelművé válik, hogy a vírus nem lokalizálható Kínára és súlyos pusztítással fog járni. Ez egy javaslat, egy példa, amely ebben a formában biztosan nem fog megvalósulni, de esetleg támpontokat adhat a döntéshozóknak egy gyors és hatékony vészhelyzeti akcióterv létrehozásához. Reméljük sosem lesz rá szükség - ha azonban igen, akkor kulcsfontosságú, hogy minél több politikus és szakember (és közember) elgondolkodjon a felvetéseinken! Arra kérünk tehát, hogy ezt a javaslatot, mint röpiratot terjeszd te is! Nem gond, ha nem minden pontjával értesz egyet: Küldd el így és tégy hozzá megjegyzést!

A döntéseket nem mi hozzuk, de a vezetőknek tudniuk kell, hogy figyelünk és van véleményünk. Nem akarunk pánikot – épp ellenkezőleg: azt akarjuk, hogy hatékony tervünk legyen, ha a legrosszabb – például egy európai járvány – bekövetkezne!

 

  • A közösségi higiénés szabályok széleskörű (TV, internet) ismertetése a tömegekkel:

Az alapos kézmosás megismertetése (rajz/video). A nemtriviális fertőzési utak megismertetése (szájba, szembe, orrba nyúlás; közösségi toalett biztonságos használata; haj-cipő-kabát mint fertőzési utak). Kesztyűk, maszkok, sálak, kabátok biztonságos használata. A sorozatfertőzéseket lehetővé tevő munkahelyek (takarítók, készétel-előállítók, bolti eladók, szállítócégek) dolgozóinak külön figyelemfelhívása. Sérülékeny embercsoportok (idősek, menekültek, csövesek, rabok) informálása és felkészítése. A biztonságos ételkészítés fontossága (akár haszon és háziállatok is válhatnak hordozókká). A közegészségügy, a kórházak szerepe járvány idején, betegek otthoni ellátása, a lappangási idő kivárása és az önkéntes karantén lehetősége. A vitaminok, gyógyszerek lehetőségei. A hozzátartozókkal, a helyi közösséggel és a rendfenntartókkal való együttműködés jelentőségének ismertetése vész idején.  

 

 

  • Az izoláció fokozása

A bel és külföldi, turisztikai, oktatási és szociális célú közlekedés leállítására való felszólítás. Az első héten csak kérés és közúti ellenőrzések formájában, a későbbiekben kötelezővé tehető a menlevél használata az önkormányzatoktól, kritikus infrastruktúra cégeitől vagy közegészségügyi intézetektől.  A kritikus infrastruktúra cégeinek (elektromos, víz, gáz, internet hálózat, rendőrség, hadsereg, hivatalnoki kar, sajtó, élelmiszer-előállítás és kereskedelem, logisztika, szerviz és takarító vállalatok.) számbavétele, megkeresése, együttműködési terv felállítása (pl. hogy az esetleg kieső dolgozók pótolhatok legyenek). A nem kritikus infrastruktúra cégei, szervezetei fokozatosan kapcsoljanak átmeneti „szükséghelyzeti” üzemmódba: csökkentsék a termelést és tegyék lehetővé, hogy munkatársaik családvédelmi szabadságra vagy önkéntes szolgálatra mehessenek.

 

  • A szükséghelyzeti gazdaságra való átállás

A történelem számtalanszor bebizonyította, hogy az egyéni érdekeken alapuló kapitalista gazdasági szerkezet szükséghelyzetben nem hatékony. Az emberek jóléti igényeit, anyagi gyarapodását, szórakozását segítő számtalan szervezet fenntartása hatalmas embertömegek foglalkoztatását, mozgatását, fizetését igényli, miközben – természetesen – saját érdekeiknek megfelelően befolyásolni akarják a jogi, pénzügyi és társadalmi döntéseket (ad absurdum: „pénzügyi nyerészkedők”). E tevékenységek járvány idején akaratlanul is fokozhatják a betegség terjedését, akadályozhatják a gyors és hatékony védelmi tervek kivitelezését, elszívhatják a munkaerőt, miközben a rendkívüli helyzetet ki nem használó cégek hátrányba kerülhetnek a nyerészkedőkkel szemben. A nemzetközi kapcsolatok és pénzügyi, jogi érdekek kuszasága pedig tovább fokozhatja a káoszt és állandó próbára teheti a polgárok lojalitását, csökkentheti a morált egy amúgy is kiélezett helyzetben. A jogi, pénzügyi és gazdasági rendszer összeomlásának úgy lehet elejét venni, ha a világ országai egy időben, közös elhatározással befagyasztják a tőzsdék, pénz és árupiacok árfolyamait, felfüggesztik vagy jegybanki ellenőrzés alá vonják a vállalatok közötti pénzmozgásokat, megtagadják a jogi szerződések ratifikálását 2020 március hónapban. Amennyiben a járványt sikerül megfékezni, március elsejétől a piacok visszanyerik korábbi szerepüket. Amíg azonban a járvány tart, mindazok a vállalatok és szervezetek, amelyek nem érintettek a társadalom kritikus infrastruktúráinak működtetésében, vagy csatlakoznak a nemzeti vírusvédelmi programokhoz, vagy hozzájárulnak, hogy dolgozóik visszavonuljanak családjuk, hozzátartozói ellátására esetleg önkéntesként csatlakozhatnak az állami védelmi szervezetek programjaihoz.

 

  • Állami vírusvédelmi holding:

A nyugati demokráciák jogrendje, pénzügyi és adminisztrációs rendszere, továbbá az egyéni anyagi érdekek akadályozhatják a vírusvédelmi intézkedések sikeréhez szükséges társadalmi és ipari átalakításokat. A betegek számának növekedésével a hagyományos bürokrácia összeomolhat, a polgárok egy részében pedig bizalmatlanság, akár engedetlenség léphet fel – félve attól, hogy a rendkívüli intézkedések keretében kisemmizhetik őket. A fenti problémák megakadályozása érdekében minden állam létrehoz egy vészhelyzeti vagyonkezelő holdingot (Állami Vírusvédelmi Holding), melyet a jegybankok tőkésítenek fel. Ez szolgálja a vírusvédelmi tevékenység pénzügyi alapját országonként. Ebbe az holdingba kerül ideiglenesen minden olyan ingóság és ingatlan, amelyek felett a betegek vagy elhunytak nem tudják gyakorolni tulajdonosi jogaikat (fosztogatás = államellenes bűn). Innen történik a kritikus infrastruktúrák üzemeltetőinek, az önkéntesek megemelt béreinek és a családvédelemre visszavonultak fizetése, a leálló vállalatok ideiglenes majd végleges kártalanítása. Innét finanszírozódnak a vállalatok higiéniai eszközgyártásra való átállása, a vírusvédelmi kutatások és a közegészségügyi ellátás. A vészhelyzet megszűntével a holding számol el a javakkal, bevételekkel és kiadásokkal (Az IMF ellenőrzése mellett), segítve a visszarendeződést.

 

  • A kritikus infrastruktúrák védelme

Elektromos, víz, gáz, internet hálózat, rendőrség, hadsereg, hivatalnoki kar, sajtó, élelmiszer-előállítás és kereskedelem, logisztika, szerviz és takarító vállalatoknál:

  • kötelező maszk és kesztyűhasználat
  • közösségi terek (tömegközlekedés, szórakozóhelyek, rendezvények) kerülése
  • betegség-bejelentési kötelezettség (közeli hozzátartozókkal kapcsolatban is)
  • rendszeres szűrés - mihelyt lesz elegendő gyorsteszt

E cégek kötelesek szorosan együttműködni az állammal, munkájukat a vírusvédelemnek alárendelni.

 

  • A közegészségügyi rendszer átállítása

A közegészségügyi rendszer, a háziorvosok és a kórházak rendeltetésüknél fogva nem alkalmasak – soha nem is voltak azok – egy súlyos és tömeges járvány kezelésére. Sőt, gyakran éppen, hogy fokozzák azt – hiszen kellő mennyiségű védőeszköz hiányában a vírusos betegek könnyebben megfertőzhetik más okból beteg társaikat és akár a gyógyító személyzetet is, miközben rend szerint már nem is áll rendelkezésre a kezelésükhöz szükséges mennyiségű eszköz (például lélegeztetőgép) és ápoló. Tomboló járvány esetén a betegek legjobb kezekben a hozzátartozóik körében vannak, főként, ha eközben sikerül a kezelésükhöz szükséges alapvető gyógyszereket, esetleg felszerelést házhoz szállítani. Közvetlen életveszély esetén természetesen szükségessé vállhat a kórházba való beszállítás – amennyiben ott rendelkezésre áll még életmentő eszköz. A redszeres orvosi felügyelet megteremtéséhez szükséges lesz lakókörzetenként (2-3000 fő)  kórházakon kívüli vizsgálótáborok (pl. sátrak) felállítására, ahol az illetékes kórházból kiküldött orvosokkal találkozhatnak (pl 2 naponta, ugyanazon órában) a betegek. Innét az orvosok beutalhatják a súlyos állapotúakat kórházi kezelésre, ha az adott körzetnek van még szabad lélegeztetője – és ha a beteg nem mond le a lehetőségről más (pl. szomszédos körzet fiatal betege) javára. Mivel megfelelő felszerelés, gyógyszerek és higiéniai eszközök hiányában a közegészségügyi rendszer tehetetlen, létfontosságú, hogy az ezek előállítására alkalmas ipari üzemek maximális fordulatszámon termeljenek, mi több, szükségessé válhat a hasonló profilú cégek gyors átállítása is. Ehhez azonban nélkülözhetetlen a cégek önkéntes vállalása, továbbá a gyártási technológiák más (akár külföldi) vállalatoktól történő átvétele, esetleg új szükségmegoldások gyors kidolgozása. Mindezek elrendelését, koordinálását, finanszírozását az állami vírusvédelmi holdingnak kell kidolgoznia – később a résztvevőket (hasonlóan a közegészségügyi dolgozókhoz) jutalmaznia. Az egészségügyi kutató-fejlesztő cégeket – amennyiben ez ésszerű és lehetséges – vírusellenes fejlesztésekre kell átállítani: a gyorstesztek és nyájtesztek (10-100 ember – akár poolozott – mintáit vizsgáló eljárások), az antivirális szerek és a védőoltás kifejlesztése egy tömeges járvány esetén az egyedüli kiutat jelentheti a társadalom számára.

 

  • A családvédelmi szabadság:

A járvány elkerülésének leghatékonyabb módja a potenciális betegektől való fizikai izoláció, ami egy hosszú látenciájú betegség esetén az egy hónapot is elérheti. Fontos továbbá az is, hogy a betegek ellátása (akár a vírus akár más betegség áldozatai) lehetőleg ne terhelje le a közegészségügyi rendszert, a felügyeletre szoruló kiskorúakat és időseket pedig ne fokozottan veszélyeztetett közösségi intézményekben kelljen tartani. Ennek érdekében bátorítani kell a – vélhetően kórokozómentes – családok, közösségek izolációját, a betegeket és az őket ellátókat pedig meg kell próbálni a lehető legmegfelelőbb módon kiszolgálni, lehetőség szerint kerülve a felesleges szállítást (lázcsillapítás, házi lélegeztetők, oxigenátorok, gyógyszerek biztosítása). Fontos azonban azt is megértetni mindenkivel (például vidéken), hogy az teljes izoláció önmagában nem hosszú távú megoldás: mivel a kórokozó megfertőződött állatokból akár évek múltán is visszatérhet – a közegészségügyi megoldás (védőoltás) kifejlesztése a legfőbb, közös cél.

 

  • Az önkéntes vírusvédelmi rendszer

A családvédelem kiszolgálásához a helyi önkormányzatoknak, lehetőleg a meglevő szociális rendszerre alapozva önkéntesekből álló szervezeteket kell kialakítaniuk, akik felveszik és tartják a kapcsolatot minden egyes polgárral, családdal (pl. telefonon és interneten), felveszik igényeiket, gondoskodnak az életkörülményeik fenntartásáról (pl. szerviz, élelmiszer, gyógyszerek, eszközök), a feltétlenül szükséges orvosi inspekciókról (vizit, beutalás), a rend fenntartásáról, a kritikus infrastruktúrákat és a közegészségügyi rendszert működtetők tehermentesítéséről – akik közé munkaerőhiány esetén ők maguk is jelentkezhetnek. Az önkéntesek kiemelt díjazása és elismerése a Vírusvédelmi Holding feladata lesz.

 

  • A vírusról szerzett aktuális ismeretek széleskörű megosztása a közemberekkel:
  • A vírus viselkedése emberekben: Fertőzési utak tisztázása (vagy levegőn át? Szájon, orron, szemen, genitálisan, análisan?). Tünetek leírása. Fertőzőképesség (védekezés nélkül, családtagok között, egészségügyi intézetekben, védőeszközök mellett). Mortalitás (halott vs. felgyógyult) A szervezetbe jutás után időben mikor jelentkeznek az egyes tünettípusok? Mikor kezdődik a vírusürítés? A gyógyulás után kimutatható-e a vírus? Visszafertőződés valószínűsége?
  • Milyen a vírus életképessége haszon és társállatokban, vándormadarakban (megbetegedhetnek? lehetnek hordozók? húsukból, termékeikből kimutatható a vírus? - lappangási idők, tünetek, fertőzési utak)
  • Milyen a vírus életképessége különböző felületeken (fém, műanyag, fa, papír, festett felületek, vizek és táplálékok), különböző hőfokokon és páratartalom mellett.
  • Hagyományosan használható fertőtlenítőszerek hatásossága különböző felületeken (és testen – betegek bevonásával), védőeszközök hatékonysága.
  • A kórokozó mutációinak követése, a más emberi koronavírusokkal (SARS és MERS + nátha) történő interakciók azonosítása (elsősorban eérintéssel zekből alakulhatnak ki még virulensebb esetleg halálosabb változatok). Ha haszonállatok, vándormadarak fertőződhetnek, akkor az azokban esetleg kialakuló új változatok emberre való potenciális hatása

Amennyiben a társadalmi rend esetleg nagyobb területeken összeomlana, ezek az információk létfontosságúak lesznek abból a szempontból, hogy a túlélők internet és tájékozott orvosok hiányában újraépíthessék a civilizációt – ezért ezt a tudást minél szélesebb körben terjeszteni kell (pl. főbb internetes site-okon, önkormányzatoknál, hatóságoknál nyomtatott formában)

by: Andrella

A bejegyzés trackback címe:

https://andrella.blog.hu/api/trackback/id/tr8615488790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2020.02.24. 20:24:55

Vannak ilyen programok csak titkosak.
Persze lehetne írni róluk, csak az kontraproduktív lenne. Gondolom nincs szükség arra, hogy széles nyílvánosság előtt elmondják hova tervezik a tömegsírokat ill. mikor vezetnek be kijárási tilalmat.

kvadrillio 2020.02.24. 21:34:29

jahhhhj........itt az ideje ......???????

ÉLEZŐDIK A HELYZET ! A rengeteg rendelés miatt leálltak az olasz szupermarketek házhozszállításai a koronavírus-sújtotta városokban

ha elbtuk hááááát elbtuk, utólag már bhatjuk !!! :)))

kvadrillio 2020.02.24. 21:36:04

@kvadrillio: ...nnu......, majd..., ha nálunk lesz ez a helyzet, hogyan tobább ??? javaslatokat KÉRÜNK SÜRGŐSEN !!!!!

kvadrillio 2020.02.24. 21:36:58

hmmmm......a KORONAVÍRUSJÁRVÁNY MINCEN MÁS TÉMÁT ÜBEREL !

KÁR IS ERŐLKÖDNI !

sóhegy049 2020.02.24. 21:55:50

Nyilván vannak társadalmak, ahol a vázoltak egy része még meg is oldható. Azonban én arra kíváncsi lennék, hogy hány ország, többek közt Indonézia mennyi beteget sumákol el? Ameddig a fejlődő, vagy simlis országok sumákolnak, addig ez terjedni fog. Az Olaszoktól mind a mai napig jönnek haza/ide emberek. Ennyi...

kvadrillio 2020.02.24. 22:04:21

MILYEN TERVRŐL ???? VÍRUSVÉDELMI TERVRŐL ????? MIJAFASZNAK, HA A REPTÉREN SEM HORDJÁK !!!!!

DIREKT EL AKARJÁK VALÉAKIK TERJESZTENI EZT A SZTEM LABORBAN KOTYVASZTOTT NÉPÍÍÍRTÓ VÍRUS !!!

HA-HA-HAAAA....

Félelem nincs, maszkok, kézfertőtlenítők és tájékoztatók vannak Ferihegyen

A dolgozók kapnak maszkot, de nem hordják, mint ahogy az Olaszországból érkező utasok sem nagyon. Megnéztük a reptéri hangulatot.

kvadrillio 2020.02.24. 22:14:45

ÉS TELE VAGYUNK IJJJJEN HÜJJJJE IGAZGATÓNŐKKEL MEG TANÁROKKAL ! A ZISTENVWERJEMEGEZEKET A BARMOKAT !!!

Vasárnap indult milánói kirándulásra egy 12 fős iskolai csoport, nem tapasztaltak pánikhangulatot
TÓG
2020.02.24. 16:31
Előzmény (1)

Észak-Olaszországban hatalmas a készültség

Kapcsolódók (1)
Szeretnénk nem pánikolni, de nehéz normálisan élni
Mindenki a vírusról beszél, az olaszok még viccelődnek, inkább a külföldiek pánikolnak. A tapasztalatok vegyesek, vannak, akik semmi különöset nem láttak, mások kifosztott boltokról írnak.

Értesülésünk szerint a székesfehérvári Aranykéz alapítványi iskola 12 középiskolás korú tanulója és az intézmény igazgatónője vasárnap Milánóba repültek egy három hetes tanulmányi kirándulásra az EU mobilitási programja, az Erasmus+ keretében.

Induláskor már az igazgatónő tisztában volt arról, hogy az olasz kormány karantén alá helyezte a kínai koronavírus észak-olaszországi gócpontját, és több válságintézkedést is életbe léptetett.

Mindenki a vírusról beszél, az olaszok még viccelődnek, inkább a külföldiek pánikolnak. A tapasztalatok vegyesek, vannak, akik semmi különöset nem láttak, mások kifosztott boltokról írnak.

Úgy tudjuk, más Milánóban járt magyarokhoz hasonlóan ők sem tapasztaltak pánikhangulatot az 1,3 milliós nagyvárosban, sőt, az igazgatónő a hozzánk eljuttatott képernyőfotók szerint azzal a (később módosított) szöveggel posztolt vasárnap, hogy

Az első pizza, ünnepeljük az otthoni hisztériát.

Ennek ellenére négy gyerekért már kiautózott egy szülő, két gyerek pedig hétfőn érkezik repülővel.

Telefonon elértük az iskola titkárságát, ahol megerősítették az információinkat, és azt mondták, hogy folyamatosan kapcsolatban állnak a Külügyminisztériummal és az Erasmus+ programokat koordináló Tempus Közalapítvánnyal, és egyik helyről sem tanácsolták nekik azt, hogy haza kéne jönniük – ezt egyelőre a csoportot vezető igazgatónő nem is tervezi, és „kontrollálja a helyzetet“.

Kerestük a Tempus Közalapítványt és a külügyminisztériumot is, de egyelőre nem kaptunk választ.

.........ELKÉÉÉÉPESZTŐ FELELŐTLENSÉG !!!!!!!!!

sóhegy049 2020.02.24. 22:21:10

index.hu/techtud/2020/02/24/mwc_barcelona_lemondas_karok_koronavirus/
Sírva ne fakadjunk már, hogy elmarad ez a baromság...
@kvadrillio:
Igen... Mindig voltak, vannak és lesznek hülye emberek, mert ugye már kifizette?
Mindig az a qrva anyagiasság?

DrAndrella 2020.02.24. 22:56:49

@nemecsekerno_007: Nekem nem a kijárási tilalommal van bajom. Ha kell, legyen. Azonban néha úgy tűnik, hogy inkább kapkodás és pánik van a döntéshozók részéről (Vuhan, Diamond Princess és ... Olasz???). A tömegsírok témát hagyjuk - ez nem az a vírus (még akkor sem, ha végül a valós mortalitás a SARS-hoz és nem az influenzához lesz közelebb). Ha a hatóságok tisztességgel elmondják, hogy mikor mire számítson a polgár, a túlnyomó többség együttműködik majd. Viszont az ismerethiány és a félretájékoztatás bizalmatlanságot szül és úgy nehéz lesz fenntartani a rendet, ha baj lesz. Persze reméljük, végül ez a járvány is feloldódik majd, mint a SARS és a MERS, de ha nem, akkor jobb félni mint megijedni :) Addig meg: kézmosás, D-vitamin, maszk (ha gyanus helyen vagy) - és a tudás, hogy jó kezekben vagyunk! (ezért terjesszétek az anyagot: hogy kijöjjenek az igazi tervekkel :) )

DrAndrella 2020.02.24. 23:26:43

@kvadrillio: Lazíts, kérlek, ez nem a vég! :) Persze, tök jó lenne, ha azok, akik nyaralni küldik a gyereküket, realisztikus modellekkel számolt, életkorra súlyozott modellekkel becsült mortalitás tudatában tennék ezt, de még ha az egész csapat megkapja, akkor is valószínűbb, hogy végül mind hazajut (m<8%). Nem kell a pánik, főleg, mert az sem biztos, hogy más európai országban nagyobb biztonságban vannak.... Lehet, tájékozatlan vagyok, de nem tudok róla, hogy zajlanának szúrópróbaszerű nCoV-2019 tesztek szanaszét a kórházakban. De ha TE parázol, és buszra szállsz, javaslom húzz kesztyűt (amit utána szépen kimosol).

DrAndrella 2020.02.24. 23:57:22

@sóhegy049: Ne már, az MWC lemondás egy csomó embernek komoly tragédia... Persze nem akkora, mintha elkapnák, de biztosan sokan kerülnek egzisztenciálisan nehéz helyzetbe. Ezért is lenne fontos, hogy a hatóságok megfelelően kezelnék a szituációt, és nem azok szívnák meg, akik felelősen gondolkoznak. És igen, az anyagiasság sajnos úgy tűnik elég sok mindent felül ír most: rengeteg kutató és egyéb szakmabeli hallgat, hogy ne legyen pánik és gazdasági visszaesés, de ez - ha csak valahogy nem hagy alább a terjedés - erodálja az emberek bizalmát! El kellene engedni ezt a görcsös ragaszkodást a rossz hírek elkerüléséhez és engedni őszintén megnyilvánulni a hozzáértőket, a gazdasági szereplőket meg megfelelően kompenzálni a veszteségeikért (pár szó erről is volt a tervben - de tény, hogy ehhez mi nem igazán értünk). Ezért mondom, hogy ugrasszuk ki a nyulat a bokorból, hadd lássuk, hogy mik a valódi elképzelések a valódi eszkaláció esetére! Terjesszétek ezt a tervet, hogy a valódi vezetők érezzék, hogy nekik is meg kell nyilvánulni!

Örömhernyó 2020.02.25. 06:49:25

@sóhegy049: A barcelonai mobil kongresszus igenis hatalmas jelentőséggel bírt az ázsiai tech cégeknek, persze aki a magyar sufni Bt-ben dolgozgat éhbérért, annal ez nem téma.

A coronavirus fertőzés úgy néz ki, hogy elsősorban a legyengült immunrendszerű emberekre és nagyon idősekre veszélyes. Ők halnak bele a betegségbe. Ez talán jó hír is lehetne az elöregedő ázsiai és európai társadalmaknak.
Mellesleg míg coronavirus fertőzésben meghalt ebben az évben kevesebb, mint 3000 ember, addig rendes közönséges influenza miatt meghalt kb. hússzor ennyi. De az most senkit se érdekel.

nemecsekerno_007 2020.02.25. 22:02:27

@DrAndrella: Hát kb. ez van most. Ha valami komolyabb áll be, akkor le fognak egyszerűsödni a dolgok. Arra mehetsz amerre a katona mondja, eszed azt amit kapsz.

DrAndrella 2020.02.25. 22:58:20

@Örömhernyó: A nagy kínai cégeket nem fogja taccsra tenni a WMC hiánya, de sok kis európai garázscégnek ez lett volna a legfőbb lehetősége, hogy bemutatkozzon - ők az igazi vesztesek, nem a Huawei meg az LG.
Az influenza bár szar, de egyrészt van ellene kialakult védettség vagy legalább védőoltás, másrészt időben elnyúlik a járvány. Az NCoV akkor lehet veszélyes, ha egy ország rosszul reagál rá, és a kritikus infrastruktúra megroppan: például egy durva áramszünet vagy egy lázadásba fulladó karantén tud csak igazán pusztító lenni. Sajnos amit Vuhanban láttunk, vagy amit a Japánok produkáltak az pont ilyen. Az egyik helyen elengedték a betegeket is, a másikon meg összezárták az egészségesekkel, és akkor már sajnos hullottak a harmicévesek is, mint a Li Wenliang...

DrAndrella 2020.02.25. 23:08:47

@nemecsekerno_007: Igazad van. Ha jönnek a puskások, akkor már felesleges gondolkodni, csak reménykedni lehet, hogy odafent nem cseszték el az egészet... No, de addig viszont van remény, hogy az eddig látottaknál értelmesebb módon irányítsanak majd minket, főleg, ha mi is hallatjuk a hangunkat!
süti beállítások módosítása